19 oktober 2006

Lag och rättvisa

Problemet med lagar är att de inte alltid går hand i hand med människors uppfattning om rättvisa. När man betraktar en diktaturs lagar utifrån är detta i och för sig inget problem eftersom man kan avfärda hela regimen som orättvis, korrupt och totalitär.

Däremot blir det riktigt problematiskt när man i demokratiska länder (och jag räknar Sverige till de demokratiska staterna) har lagar och regler som många medborgare tycker är orättvisa och som följaktligen skiter i dom. Debatten handlar då om vem som skall vara förebild för andra, vilka krav man skall kunna ställa på personer som sitter i vår lagstiftande församling, regering eller myndigheter.

En sak som alltid dyker upp i huvudet på mig vid sådana här diskussioner är en scen ur Philadelphia, filmen om den AIDS-sjuke homosexuella advokaten Andrew Beckett (spelad av Tom Hanks) som blir sparkad från sitt jobb och som söker upprättelse. I en domstolscenscen blir Beckett utfrågad av sin egen advokat (spelad av Denzel Washington):

- What do you love about the law, Andrew?
- I... many things... uh... uh... What I love the most about the law?
- Yeah.
- It's that every now and again - not often, but occasionally - you get to be a part of justice being done. That really is quite a thrill when that happens.

Inga kommentarer: