11 juni 2005

I Jinges värld

Johan Norberg skrev en utmärkt artikel i Expressen om bloggandet och hur det öppnar möjligheter för gemene man att föra fram sina synpunkter. Johan skriver bl a.

"I tidningarna har kritiker ibland kunnat få in repliker, men redaktionen har alltid givit sig själv sista ordet, så att världsbilden har lappats ihop igen. Bloggarna ändrar allt. Nu går man inte säker bara för att man har Sveriges största morgontidning som plattform. Nu kan vem som helst till nästan ingen kostnad bjuda på sin kunskap, kritisera bristande belägg och korrigera fel. Och det finns inget sista ordet, för debatten fortsätter även när den ena sidan kopplar ned."

Jag tänkte här ta tillfället i akt att demonstrera hur detta går till i praktiken:

Bloggaren Jinge publicerade idag en artikel under rubriken Kvinnohatarnas nya älsklingsobjekt och erkänner att han inte alls är insatt i turerna kring Eva Lundgren och att han heller inte bryr sig.

Jag citerar Jinge:

"De senaste veckorna har professor Eva Lundgren fått en kopiös massa uppmärksamhet. Om det är bra eller dåligt har jag inga möjligheter att bedöma, och i ärlighetens namn så kan jag inte påstå att jag bryr mig. Jag har förstått att hon sagt saker som retar och provocerar män, men jag har inte själv sett eller hört hennes uttalanden utan bara läst referat i media."

Vidare:

"Jodå, det är mycket möjligt att hon är en alldeles särskilt korkad dam, men som sagt. Jag kan inte bedöma det, och jag bryr mig inte."

Samt:

"Vad är det som får enskilda män att få sådana ”hang-ups” på kvinnor som ut-trycker en egen åsikt? Jag vet faktiskt inte. Och lusten att spekulera är inte överdrivet stor heller. "

Ovanstående citat är anmärkningsvärda eftersom Jinge har en stor bild på Eva Lundgren och rubriken är "Kvinnohatarnas nya älsklingssobjekt". Och om Jinge inte "bryr sig", "inte kan bedöma" eller inte vill "spekulera", varför då ö h t skriva om det?

Jag skrev därför till Jinge och påstod att att det var viktigare för honom att synas (med ref till ovanstående citat) än att komma med åsikter och då tar han bort mitt inlägg med hänvisning till "personangrepp". Jag skrev tillbaka och konstaterade att det var lättare för Jinge att ta bort mitt inlägg än att bemöta det samt frågade vad han menar med "personangrepp". Det inlägget raderades helt.

Hmm. Nitiska redaktörer finns inte bara på etablerade tidningar, de finns även i bloggvärlden.

Sensmoral: Om ni ska dra ner byxorna på Jinge, gör det inte hemma hos honom.

12 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Johan Norberg och övriga "in house Timbro bloggare) kan man ju överhuvudtaget inte bemöta, han tillåter ju inga kommentarer på sin blog.

Fredriksson sa...

Nä där har du rätt men samtidigt är det alla fritt att bemöta dom på sin egen blogg, något som du gör bl a.

Fredriksson sa...

Det var ju det som var Johans poäng: "Debatten fortsätter när den andra har kopplat ner."

Roger sa...

Vad blev då din poäng med inlägget om Jinge?

Fredriksson sa...

Poängen är att "det finns inget sista ordet, för debatten fortsätter även när den ena sidan kopplar ned."

och att n"itiska redaktörer finns inte bara på etablerade tidningar, de finns även i bloggvärlden."

Anonym sa...

Jinge är ökänd för att inte kunna respektera andras åsikter, om de avviker från hans egna. Han tillhör därför brunvänstern. Det är i grunden ett fascistiskt förhållningssätt, även om Jinge inte med säkerhet kan sägas vara en fascist. Han är antagligen ensam och vill få uppmärksamhet. Och då har man inte styrkan att ta kritik, eller att erkänna att motståndarens argument är tänkvärda eller till och med starkare.

Per sa...

'Jinge' är en hycklare av stora mått och en extremt intolerant människa.

När jag själv lade in en kommentar på hans hemsida fick till svar att jag borde äta mediciner för mina åsikter.

Småroligt kan tyckas, men jag antar att rätten till personangrepp är förbehållet honom själv.

Han verkar ha en hel del undertryckta aggressioner den gode 'Jinge'. När dom bubblar upp visar han sitt rätta jag.

Personer med extrema åsikter är uppenbarligen också extremt intoleranta. Men det kanske krävs om man har en världsbild och argumentation som inte håller ihop.

Tobias Lindberg sa...

Det känns lite som om du bara vill sparka lite på Jinge med detta inlägg. Varför klagar du inte på Dick Erixon, Munkhammar och Timbroiterna som inte alls tillåter kommentarer.

Fredriksson sa...

Tobias!

Jag fick samma fråga av Bulten, se mitt svar till honom tidigare.

Jag har inga problem med att vissa bloggare inte tillåter kommentarer på sina egna bloggar. Men jag håller med, det hade varit en öppnare debatt om detta var möjligt. Dick Erixon m fl har valt en annan strategi men det finns inget som hindrar att man bemöter Dick Erixon på sin egen blogg.

Problemet med Jinge är att han seglar under falsk flagg. Han tillåter kommentarer tills han efter några argumentationsvändor står med byxorna nere och inte längre kan bemöta saklig kritik. Då väljer han att deleta mina inlägg. Det går inte att diskutera med någon som nekar till diskussionens grunder. Det hade varit hederligare av Jinge att helt och hållet ta bort kommentarsfunktionen men jag tror att hans behov av uppmärksamhet är för stor för det. Han vill ha bekräftelse av dom som håller med honom.

HiDe sa...

Du undrade vad Jinge menade med personangrepp, hjälpsam som jag är..
"Ad hominem-argument, i vardagligt tal personangrepp, är ett osakligt argument, där debattören angriper motståndarens karaktär, förmåga eller avsikter i stället för att debattera sakfrågan."

Det var väl precis vad du gjorde när du kommenterade Jinge istället för sakfrågan, eller?

Per sa...

Dinge Jinge är den störste fånen i cyberspace som jag har träffat på, som fegt censurerar alla inlägg som han inte gillar.

Hans artiklar är så fulla med eget korkat tyckande så jag börjar tro att han på vilje skriver korkade inlägg bara för att uppröra folk för att erhålla uppmärksamhet och trafik till sin blogg, annars är han bara ovanligt dum och korkad. Otroligt att han är så populär, men det är ju Esbati också. Det verkar som om ju mer korkade politiska åsikter man har dessto mer populär blir man i Sverige.

Nihonshu sa...

Jag har en ovetenskaplig teori att Jinge är lätt retarderad. Men jag kan inte backa upp den med mer än lite högerkonspiratorisk intuition.