31 januari 2006

Köp danskt!

Jyllands-Posten ville säkert ha en debatt om yttrandefrihet kontra religionsfrihet när de publicerade satirteckningarna av profeten Muhammed.

Det fick dom och mer därtill. Runt om i Mellanöstern bojkottas nu danska produkter och visst kan man ha synpunkter på detta. Vad har Arla med Jyllands-Posten att göra? Å andra sidan - om man som djupt troende muslim vill protestera mot bilderna - vad skall man göra? Jag tror inte många nere i Mellanöstern läser Jyllands-Posten så jag tror inte att en uppsagd prenumeration skulle ha så stor effekt. Istället slår man till där det gör mest ont - plånboken.

Även om de arabiska diktaturerna förtrycker sina folk så har de i alla fall rätt stor frihet att välja vilka mjölkprodukter de lägger i varukorgen. Bojkotter är vanliga även i västvärlden.

Var går då gränsen för vad man får göra?

Min gräns går i alla vid hot mot människors säkerhet. Tyvärr är det ett mycket vanligt sätta att föra debatt i Mellanöstern, helst framför en videokamera med en kidnappad västerlänning vädjande till kameralinsen och ett gäng fanatiker med Kalashnikovs och huvudena invirade i kökshandukar.

Den här gången gick det inte så långt eftersom Anders Fogh-Rasmussen gick ut offentligt igår och beklagade om muslimer kände sig kränkta av Muhammed-bilderna.

Hmm?

Nästa gång du handlar, fyll korgen med Arlas mjölkprodukter, Hattings bröd och Carlsberg.

Inga kommentarer: