18 september 2006

Nu då?

Jaha, valet är avgjort och det Blåa laget har egen majoritet i Riksdagen. Göran Persson kastar in handduken och avgår även som partiledare och hans stödpartier kommer att vara politiska statister de närmaste åren. Vart tionde moderat väljare kommer från sossarna vilket säger en del om sosse-tröttheten i Sverige. Med den ekonomiska tillväxten som nu finns i landet och det momentum det Blåa laget har känns det som att det enda som kan sätta käppar i hjulet för dom är den borgerliga kannibalismen. Kommer enigheten hålla i avgörande frågor i fyra år?

Sossarna är sargade. Den Store Ledaren avgår som en förlorare och frågan är hur det är med återväxten i de röda leden. Göran Persson har omgett sig med ja-sägare utan nån större förankring i partiet (Nuder, Bodström m fl) för att maximera sin egen makt. Sossarnas eftervalsanalys kommer antagligen visa att:
  • Man måste back to basics och ta spjärn från arbetarrörelsen för att få tillstånd en nystart
  • Man måste ha en kvinna vid rodret för att dra ner på pamp-imagen som Persson odlat och för att vinna tillbaka de röster man har tappat till Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ och kanske även Centerpartiet.

Svaret på frågan antagligen Wanja Lundby-Wedin

Inga kommentarer: