19 september 2006

Så här snodde Sverigedemokraterna väljare från sossarna

Politiker och kommentatorer kliar sig i huvudet och undrar hur sverigedemokraterna kunde gå fram så starkt i kommunvalen i Skåne. Partiet utmålas som den yttersta högern men det är inte hela sanningen. Sverigedemokraterna har fått både sin näring och väljare från socialdemokraterna och deras misslyckade integrations- och jobbpolitik. Smaka på sd:s valmanifest (dom tre första styckena) från mars i år (fetningarna är mina):

"Trots många brister var det svenska folkhemmet länge ett samhälle präglat av framtidstro, trygghet och gemenskap. Denna tid är dock förbi och Sverige har blivit ett kallare land att leva i. Samhällseliten har fjärmat sig allt längre från oss medborgare. Gruppmotsättningar, en eskalerande brottslighet, nedmonterad välfärd och en uppluckrad moral har skapat en allt mer utbredd känsla av otrygghet och osäkerhet.
Sverige står inför ett ödesval den 17 september. Oavsett om det blir fortsatt socialdemokratiskt styre, en borgerlig regeringsbildning eller en framgång för något av de nybildade populistpartierna får vi i samtliga fall politiker som på grund av ideologiska skygglappar och bristande verklighetsförankring saknar de rätta verktygen för att komma till rätta med landets problem.
Det finns dock ett alternativ. Sverigedemokraterna är ett parti för och av vanliga svenskar. Under parollen Trygghet och Tradition ser vi det som vår huvuduppgift att återinföra lag och ordning, att slå vakt om den svenska välfärdsmodellen, att återupprätta den samhälleliga gemenskapen och att låta Sverige förbli Sverige."


Ingen direkt högerretorik, va?

Mer än hälften av texten hade alla sossar kunnat skriva under på. Värdeord som folkhem, trygghet och välfärd blandas med försåtliga eufemismer som gruppmotsättningar (=vi mot utlänningarna) och vanliga svenskar (=inga utlänningar).

Sverigedemokraternas kärntrupper må komma från den yttersta högerkanten men budskapet är anpassat för socialdemokratiska folkhemsnostalgiker som tyckte att allt var bättre förr. Glöm inte det när ni diskuterar vem som gjorde sverigedemokraterna rumsrena.

1 kommentar:

daniel sa...

Byt ut SD mot "nya" moderaterna i ovanstående och ingen skulle reagera.

Så jo, det är "ny" högerretorik.