25 september 2006

Varför är det på detta viset?

I sin fredagskolumn i Washington Post skrev Charles Krauthammer (apropå debaclet i den muslimska världen efter påvens uttalande om att islam har "implementerats" med hjälp av svärdet):
In today's world, religious sensitivity is a one-way street. The rules of
the road are enforced by Islamic mobs and abjectly followed by Western media,
politicians and religious leaders.

Hur kan det komma sig att många i västvärlden tolererar i princip vilka påhopp som helst på kristendomen för att sedan krypa som maskar för högröstade muslimer som har en fis på tvären efter Muhammed-karikatyrer, satansverser eller tal av påven?

Är det för att västvärlden känner kollektiv skuld för korstågen och kolonialismen?

Är det för att vi tror att om vi fortsätter att kasta kotletter till tigern så blir han vegetarian till slut?

Varför tolererar västvärlden intoleransen?

Nån som har en teori?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jo,
det passar ju bra att dela upp världen i två enhetliga block - den sekulära västvärlden mot de fanatiska religionsskäggen.

Men jag tillhör inte samma västvärld som du. Inte den där USA underblåst islamismen när det passat ens syften (inte längre...). Inte den som av religiösa skäl (USA + Vatikanen) förbjuder sexualundervisning som del av biståndet till Afrika.
Och jag är vän med alla de sekulära krafter i Mellanöstern som hatar både islamismen och den amerikanska politiken. Också där spricker blocken upp.

Men visst, håll dig du till dina förenklade Krauthammerdikotomier. Håll dig du till att inte begripa vad västvärldens värdegrund - rättsstaten och respekten för individen - är. Och lycka till med dina frågor om "varför".

Fredriksson sa...

Du svarade på frågor som jag inte ställde medan den ställda frågan förblev obesvarad. Men jag får tacka för besöket.

Simon Petrus sa...

De flesta tycker faktiskt att de militanta islaminsterna är galningarmen de vågar inte ta ställning i rädsla för sitt eget och sina anhörigas liv.

Sen finns det ju också en liten skara som ser fiendens fiende som sin vän. Det vill säga stora delar av västvärldens vänster som hatar både USA och Israel. Av någon anledning får dessa väldigt stort medieutrymme.