31 maj 2005

Gudrun Schyman: FI är ingen en-fråge-rörelse!

Här är en liten godbit som jag hade missat tidigare.

Gudrun Schyman går den 24 maj till storms mot DN:s ledarsida och andra som har avfärdat Feministiskt Initiativ som ett enfrågeparti och ställer sedan en lång radda retoriska frågor varför FI inte skulle kunna ha en susning om andra frågor och inte bara feministiska.

Min absoluta Gudrun-favorit är denna:

"Vi skulle inte heller förstå oss på det militärindustriella komplexets drivkraft i den försvars- och säkerhetspolitiska utvecklingen och inte heller se hur en global ekonomisk och militär maktdominans försvagar demokratiska rättigheter?!"

Den här sortens uttalanden får mig osökt att tänka på FI:s otroligt djupa kommentarer och analyser om tingens ordning.

Susanne Linde sitter i FI:s styrelse och borde rimligen vara en av tungviktarna i organisationen. Hon presenteras så här på FI:s hemsida:

"Bor i Arboga och är 50 år. Susanne har arbetat som personalansvarig. Hon är för närvarande sjukskriven för utbrändhet. Har varit kommunalpolitiskt aktiv i folkpartiet. Har även varit föreningsaktiv tidigare."

Susanne Linde har levererat redan en klassisk kommentar (tipstack Globaljuggler) som visar att Gudruns damer inte har den blekaste aning vad dom pratar om, speciellt när de tvingas debattera ämnen som ligger utanför extremfeminismens snäva perspektiv:

Långtidssjukskrivna Susanne Linde förklarar i TV4:s ekonominyheter måndagen den 4:e april:
Programledaren: Din kompis Tiina vill avskaffa kapitalismen, vad tycker du om det?
Linde: Jag tycker nog likagrant [skratt].
Programledaren: Vad ska vi ha istället?
Linde: Du frågar så mycket [skratt] … jag har inte alla svar.
Programledaren: Vad tycker du om tillväxten?
Linde: Usch, vilka frågor! [ skratt]. Den kan säkert bli bättre.


Hmm?

Jag gav FI benefit of doubt och kollade igenom resten i FI:s styrelse för att hitta nån som kunde presentera och argumentera för hur FI ser på det militärindustriella komplexets drivkraft i den försvars- och säkerhetspolitiska utvecklingen och hur en global ekonomisk och militär maktdominans försvagar demokratiska rättigheter.

Efter att ha läst presentationerna som listade brokiga meriter som fritidsledare, musiklärare, professor i litteraturvetenskap och art director såg jag något som väckte hopp:

En styrelseledamot är 37 år som forskare och lärare i statsvetenskap på Stockholms universitet. Det låter ju bra. En lärare i statsvetenskap väger tungt när man debatterar säkerhetspolitik, globalisering och demokrati. Sedan kan man läsa att hennes forskning behandlar bl.a. hur internationella organisationer som WHO, ILO och UNICEF reglerat och resonerat kring frågor om........amning!

De andra i styrelsen har spridda yrken som vikarierande brevbärare, psykolog, arbetslös, sexualupplysare, student och docent inom genusvetenskap.

Till sist har vi Gudrun Schyman själv: Före detta partiledare i V men aldrig kommunist.

1 kommentar:

Roberto Iza Valdés sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.