24 maj 2005

Kapad ideologi

I en signerad ledare (ej på webben) tar Sydsvenskans ledarskribent Heidi Avellan avstånd från de extremistiska åsikter som ROKS står för.
Heidi Avellan, själv feminist och liberal, har tidigare beklagat det faktum att extremisterna har haft tolkningsföreträde till feminismen och vad den står för och hon anklagar ROKS för att sprida myter.
Så långt allt väl. Sedan kommer några meningar som visar att Heidi Avellan inte är synkad med sin samtid och inte alls ser vad som har hänt.
Hon skriver: ”Men feminismen tål att granskas. Den måste bara hålla stollarna stången – trovärdigheten står på spel. Det är illa om militanta manshatare får inflytande på politiken.”

Låt oss titta närmare på dessa meningar:

”Men feminismen tål att granskas”
Feminismen tål inte att granskas, det visade SVT:s dokumentär med all önskvärd tydlighet. Trollen sprack i solskenet och idag gjorde ROKS ordförande Irene von Wachenfeldt en hel pudel med trippel skruv i P1 och anklagade SVT:s journalist för att försöka framställa ROKS i dålig dager bl a genom att vara aggressiv under intervjun och vara oförsiktig med saxen när dokumentären klipptes ihop. Irene von Wachenfeldt säger sig ha blivit överrumplad av journalisten Evin Rubar. Ja just det. Hon blev så överrumplad att hon upprepade ”män är djur” tre gånger för henne i intervjun.

”Den måste bara hålla stollarna stången – trovärdigheten står på spel.” Detta är delvis rätt. Trovärdigheten stod på spel en gång och extremisterna vann spelet med uttalanden om svenska talibaner och mansskatt och påståenden att ”alla män är potentiella våldtäktsmän". Och just det, män är satanister som offrar spädbarn till djävulen.

”Det är illa om (min kursivering) militanta manshatare får inflytande på politiken.”
Felformulerat. Rätt formulering är: Det är illa att militanta manshatare har fått inflytande på politiken. F d jämställdhetsminister Margaretha Winberg ville jobba ihop med ROKS eftersom de ”bekräftade varandra”.

Feminismen, oavsett vad den historiskt har stått för, är idag kidnappad av skadedjur.

Inga kommentarer: