8 juli 2005

Ett kväkande från okunnighetens träsk

Håkan Jacobsson tipsade om en sällsynt vidrig ledarartikel i Dala-Demokraten, skriven av Sofie Wiklund. Huruvida Sofie är ordinarie skribent på tidningens ledarredaktion vet jag inte. Av hennes ovanligt okunniga artikel kan man dra slutsatsen att hon är en tillfällig sommarvikarie vars alster har slinkit igenom korrekturläsningen.

Låt oss bemöta hennes artikel (kursiv stil nedan), punkt för punkt. Mina kommentarer i fetstil.

Ingen kommer någonsin att glömma vad som hände den 11 september 2001 i USA. Människor världen över chockades och Bush förklarade krig mot terroristerna.
So far so good.

Efter gårdagens fruktansvärda explosioner, som tros bero på att G8-mötet pågår i Skottland, finns det risk att Blair och Bush tar till ännu värre medel för att tygla ”terroristerna”.
Redan här spårar det ur. Sofie antyder att Bush och Blair skall ta till "ännu värre medel". Ännu värre än vad? Dessutom sätter hon citationstecken runt ordet terroristerna som om de som är skyldiga till mordet på 37 personer i London skulle vara nåt annat.

Kriget i Irak blir med stor sannolikhet ännu mer befogat i deras ögon. Irak betraktas nämligen som en plattform för terrorister.
Stopp! Kriget mot Irak är slut men alla (lokala terrorister) har inte accepterat detta fast man har t o m genomfört val i Irak. Det som pågår nu är en kamp för att upprätthålla nån sorts ordning som hela tiden störs av terrorister.

Problemet är att Bush och Blair är oförmögna att inse att våld inte löser våld.
Hallå! Våld löser våld. Hitler störtades inte med fattighjälp och samtalsterapi.

De förstår inte att terrorismen kan födas i deras egna länder.
Fel igen! Det förstår Bush och Blair mycket väl även om terrorismen ofta är importerad från muslimska diktaturer.

För att komma tillrätta med problemet måste vi öka integrationen, minska fattigdomen och förbättra förståelsen för olika kulturer.
Just det Sofie. G8-mötet handlade om vad sa du? Förresten: Vilken förståelse skall västvärlden visa kulturer som förbjuder kvinnor att köra bil, studera etc?

Inte slåss mot en fiende som vi inte vet var den håller hus.
Jaha? Tyvärr står inte Usama bin Ladin och al Qaida stilla så att det går att skjuta på dom. Dom gömmer sig under stenar likt de kräldjur dom är. Det betyder inte att man inte skall fortsätta jaga dom. Eller Sofie kanske rekommenderar att man skall lydigt vänta tills det smäller i Köpenhamn och Rom?

Blair säger att terrorn är ett hot mot demokratin, men hur demokratiskt är Storbritannien och USA när det kommer till kritan? Demokrati är ett fint ord på papperet, men existerar inte i praktiken. Varken Blair eller Bush står för alla människors lika värde.
Det här är så vansinnigt så man vet knappt vad man skall säga. Enligt Freedom House som klassar världens länder med avseende på Political Rights och Civil Liberties ger i alla fall USA och England högsta betyg.

Istället kan de själva betraktas som terrorister. De gör allt för att få makt och deras jakt på fienden gör oskyldiga till offer. Vi måste jobba förebyggande och långsiktigt, annars kommer fler människor att skövlas. Både i Irak, USA och västeuropa. Blairs och Bushs demokratisyn föder terrorismen och förgör människor.
Här kommer Sofies Grande Finale: Det är Bush och Blair som är de verkliga terroristerna, låt oss ställa dom inför Haag-tribunalen. Låt oss lägga oss platta för diktatorer nästa gång de invaderar ett grannland (Kuwait). Låt oss se på när de gasar ihjäl sin egen befolkning (Irak). Låt oss se på när de utvecklar kärnvapen samtidigt som deras befolkning svälter (Nordkorea). Låt oss se på när muslimska kvinnor våldtas och mördas (Bosnien).

För det är ju så, att det riktigt stora problemet är inte detta utan Bush och Blairs demokratisyn.

Hmm.

En klar nackdel med Dala-Demokratens web-tidning är att man inte kan torka sig i röven med det.

8 kommentarer:

Alicio sa...

Utomordentligt bemötande!

Du borde maila in det till Dala-Demokraten och till Sofie Wiklund (cc Greider).

Roland Pettersson sa...

Ja hur kan en så pass stor tidning som Dala demokraten ha en så imbecill ledarskribent. Otroligt.

Anonym sa...

Tidningen borde byta namn till...

"Dala-Quislingen"

Sofie Wiklund: Quisling!

Anonym sa...

Så verklighetsfrånvänt och korkat att man kan undra om den lilla Sofie är med i ROKS. Inkvoterad är hon definitivt, ingen som skriver så illa skulle någonsin ha en chans att bli publicerad på egna meriter. Och det bortsett ifrån att hon ju uppenbarligen är helt skogstokig...

Men vad kan man förvänta sig av en publikation med Greider i spetsen?

Wille sa...

Tror någon redan nämnde att tidningen kallas för "Dala Demagogen"..

Anonym sa...

Detta är inte första gången som DD passerat gränsen till det stolliga. DD är inte speciellt seriös och ofta anstötlig.

Steen sa...

Googlar man henne, är hon fotograf på de flesta hits. Kanske hon skuller hålla seg til fotograferingen.

mvh Steen, DK

Henrik Hall sa...

Helt jäkla sanslöst. Man missar mycket idioti när man inte har en dator tillgänglig, och tur är väl det...