5 september 2005

Sydsvenska primadonnor

Sydsvenskans ledarredaktion skrev den 31 augusti en artikel med rubriken "Varför hatar de Malmö?" (ej på webben) där de drar fram exempel där stockholmsbaserade tidningar och TV ser ner på vad som händer i Malmö, t ex Turning Torso, Bo01 och nu senast America's Cup.

Läs gärna svaret från SVT:s reporter Ken Olofsson och sedan Sydsvenskans magsura kommentar:

"Sportspegelns reporter Ken Olofsson ställer Malmö stads satsning på förregattan till America’s Cup mot ett nytt ridhus för Klagshamns ryttarförening. Och han tycker att jämförelsen är seriös.
I så fall: Varför skulle Klagshamns hästar få tak över huvudet men inte Malmös hemlösa? Åke Stolt (Sydsvenskans sportchef, min anm.) och Mikael Berg-strand är lysande skribenter. Men de skriver inte på Sydsvenskans opinionsplats. Det är där – och bara där – som tidningens åsikter framförs, i enlighet med bolagsordningens principer. Tidningar brukar skilja på opinion och nyheter. Något för Olofsson att fundera över."

Ursäkta, Sydsvenskans ledarredaktion?

Ken Olofssons resonemang bygger på att det inte bara är påstått Malmöhatande huvudstadsmedier som har ifrågasatt America's Cup utan även tidningens tongivande skribenter. Jag brukar själv inte läsa Mikael Bergstrand men jag vet av egen erfarenhet att Åke Stolt har mycket bestämda åsikter om Malmö Stadions upprustning och sättet som MIF har styrts av Percy Nilsson.

Gör det honom till Malmö-hatare?

Jag kan inte svara för andra av Sydsvenskans läsare men jag struntar högaktningsfullt i Sydsvenskans bolagsordning och det var inte heller det som Ken Olofssons svar handlade om. Det här är inte heller första gången som Sydsvenskans ledarredaktion, istället för att bemöta kritiken, går ut för att trycka till meningsmotståndare i den mån de nu överhuvudtaget svarar.

Något för Sydsvenskans ledarredaktion att fundera över.

Inga kommentarer: