20 september 2005

Sydsvenska snällister

Sydsvenskan skriver idag (ej på webben) om vad de kallar för ”nya” folkpartiet och hävdar att folkpartiet medverkar till ett kallare samhällsklimat och hänvisar till en DN Debatt-artikel av folkpartiets integrationspolitiska talesman Mauricio Rojas. Rojas skriver i DN – med anledning av skottlossningen mot polisstationen i Södertälje - att invandrarna måste själva ta ett ansvar för lagens upprätthållande och ange sina landsmän när dessa bryter mot lagen. Detta sunda förslag vänder sig Sydsvenska emot och kallar folkpartiet för Tjallarpartiet.

Ibland blir jag bara så trött på dessa blåögda idealister. Om man vet att det kommer en bil lastad med 500 kilo cannabis över bron, helt klart tipsar man polisen. Om man vet att grabben i trapphuset bredvid har ett automatvapen i garderoben, helt klart tipsar man polisen. Sen kan jag villigt hålla med om att det är skillnad narkotikasmuggling, grovt vapenbrott och olovlig körning.

Sydsvenskan anser att att folkpartiet, som vill att medborgare skall ta sitt ansvar för lagarnas upprätthållande, medverkar till ett kallare samhällsklimat.

På vilket sätt blir samhället kallare om vi alla medverkar till att upprätthålla lag och ordning?

5 kommentarer:

Magnus A sa...

Tja.

Rojas säger att några han inte känner ska ange de som sköt till polisen, men hur lätt tror du att detta är och tror du att just denna kriminalitet försvinner i och med att någon i gänget tar den risken? Annars håller jag med Rojas, men jag tror inte att det är den enda eller ens huvudorsaken till problemen, att inte folk tjallat i tillräcklig omfattning.

Tror du själv det?

Dock ser jag bra förslag som kan minska problemen i folkpartistisk integrationspolitik liksom i exvis moderat kriminalpolitik!

Fredriksson sa...

Magnus,

kom och tänka på vad Al Pacino sa i filmen "En kvinnas doft".

Fritt ur minnet:
"I've been in many cross-roads in my life, and I've known without exception the right path. Know what? I never took it. Why? 'Cos it was too damn hard".

Jag har inte påstått att det är lätt att ange nån man känner. Däremot tror jag att det existerar allmänna hemligheter i alla kretsar, även bland syrianer i Ronna. Såg en artikel om nåt liknande i Tensta i expressen.

Sen kan jag villigt hålla med om att det inte finns En Enda Lösning till problemen. Intregrationspolitiken har havererat helt, utlänningarna kommer inte in på arbetsmarknaden, det finns rasism i Sverige, inte bara hos dom som har rakad skalle.
Detta är inte en obetydlig del av problemet.

Det som jag tycker är jobbigt är den politiska korrektheten som gör att folk inte vågar öppna käften eftersom de riskerar att bli kallade för rasister, brunhöger etc.

Magnus A sa...

Okej! Vid närmare eftertanke så håller jag helt och fullt med dig, att det måste bli en mer öppen diskussion om problem! (Och kanske håller jag med även Rojas, men den artikeln skummade jag och hade svårt att få grepp om; en poäng, kanske, i att han tilltalade sina egna landsmän?)

En sån diskussion lär knappast -- som säkert många/de flesta proffstyckare skulle påstå -- per automatik förändra människors värderingar beträffande invandrare åt ett negativt håll. Värderingar är ju något som inte snabbt, eller överhuvudtaget svårligen, förändras av nyheter eller diskussioner.

Snarare kommer nog följderna av en bättre integration och ett bättre klimat i förorterna att även förbättra svenskars intryck av invandrare och hjälpa till att minska rasismen.

Genom exvis fler poliser, mindre tolerans mot brott och liknande kanske på sikt ett bättre samarbete med polisen i invandrartäta områden kan erhållas och brottssituationen bli lite mer kontrollerad.

Jag länkade förresten i dag i ett blogginlägg en artikel i Expressen skriven av en invandrare som menade att anarki i princip rådde i några förorter. Total anarki...

(Läste att någon var kritisk att invandrare ibland kallar sig svenskar för att de "bor i Sverige" men inte för att de är svenska medborgare. En distinktion som ju inte kan generaliseras för alla invandrare, men den där Expressen-artikeln -- om den nu är autentisk -- får en ju att fundera... Subkulturer som säkert massvis av invandrare får lida kollektivt för...)

Magnus A sa...

Att tipsa polisen i de fall du nämner håller jag med om är ett måste! Men den kioskägare som inte vågade ange de som trakasserat kan man ju ha förståelse för, eller om någon är tyst när polisen i närvaro av andra ställer frågor. (Höll inte även flickorna tyst för sin trygghets skull? De som blev beskjutna av gänget. I så fall en oerhört stark social kontroll och/eller vägran att fullt ut tillhöra det svenska samhället?Litade ej på varandra???)

Anonym sa...

Ni pratar så mycket om orsakerna till integrationspolitikens haveri att ni missar det uppenbara.
En ENORMT stor anledning kan ju vara att invandringspolitiken har ett visst samband med hur väl integrationen fungerar. Svenska politiker har slått sig för bröstet och trott att ju fler vi släpper in desto snällare blir vi! Tyvärr fungerar inte det i praktiken. Att släppa in en halv miljon invandrare på ett årtionde i ett land med i en befolkning på 8-9 miljoner fungerar inte. Definitivt om man gör det obeaktat av antalet lediga jobb och resurserna i offentlig sektor. Det enda rimliga nu vore att stoppa nyanländandet helt och tills vidare lägga tid och pengar på att integrera de redan anlända. Det vore en human invandringspolitik!

MVH Sven