14 juli 2005

Hur bekämpar vi historielösheten?

Sofie Wiklund på Dala-Demokraten är ett lysande exempel på vad som händer när historieundervisningen i skolan inte ges tillräckligt utrymme. Hennes otroligt okunniga ledarartikar vittnar om en djup historielöshet kombinerat med en otrolig blåögdhet, läs mer här, här, här, här och här.

Vad händer med dagens ungdom och deras syn på världen om och när historielektionen i skolan leds av en lärare med Sofie Wiklunds världsuppfattning?

Kanske ser vi här ett av orsakerna till varför personer under 20 (och även äldre) går omkring med T-shirts föreställande Che Guevara, Mao och Lenin och som inte har en blekaste aning om hur världen ser ut, än mindre vilka avgörande händelser som format historien. I den här gruppen finner vi säkerligen de förstagångsväljare som lägger sin röst på vänsterpartiet.

Vad är botemedlet mot denna okunnighet som drabbar en yngre generationen som är måttlig road av historia och politik?

Alla tips (utom dom som börjar med att "samhället borde", vi är alla herrar över våra egna liv)mottages tacksamt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Wiklund är det perfekte exemplet på uppfostring under ville-valle-viktor 70-tals tiden. Partiet har verkligen lyckats att uppnå sitt mål att ha lydiga lakejer bland s.k. ledarskribenter där okunnigheten och historilösheten numera är en tillgång och dygd. Tack alla bloggare som exponerar dessa medlöpare och diktaturens lakejer.
Vad kan vi göra?
Jag föreslår en databas där dessa personers ’inlägg’ arkiveras och bemötas. En Google på Sofia Wilund skulle därmed avslöja partiet(s) ambitoner för kommande generationer. Böcker i all ära men I-nätet ger oss numera möjligheten att avslöja och nagelfara dessa diktaturkramare på ett mer efficient sätt.

Anonym sa...

I USA finns Lexus-Nexus som är ett arkiv över alla artiklar som skrivs. Väldigt informativt för att se hur vänsterns argument och åsikter ändras när deras förutsägelser går åt pipan, eller när de vill skriva om historien.

Annars är en vanlig vänstertaktik att presentera fram folk som oberoende. Man nämner helt enkelt inte att en utredare är troende Marxist, att en "Mellanösternexpert" är med i ISM, och så vidare.
Vill man presentera en expert på amerikansk politik så väljer man Michael Moore, Noam Chomsky, Robert Fisk eller nån liknande.
På det sättet presenteras ensidig propaganda som absolut fakta, vilket snedvrider all debatt.

Det enda som egentligen kan göras är att konstant bemöta dem, och inte låta dem välja vad som ska vara fakta.
Personligen anser jag det är förenat med stor personlig fara, jag har själv fått höra att jag är en "onödig person utan rätt att existera" när jag ställde motfrågor de inte kunde svara på. Och inom vänstern finns alldeles för många som anser det fullt legitimt att fysiskt attackera och skada en meningsmotståndare, eftersom de gör det "i folkets namn"...

Vänstern satsar hårt på att rekrytera ungdomar. Genom att dra ner på historiekunskaperna generellt i skolan kan de istället presentera den historia som passar dem, och ungdomar är för unga för att själva minnas att det inte stämmer. (Fråga en person under 25 vad "Svarta september" var, och se om de vet...)
Ett väldigt effektivt motmedel är att lära ungdomar om historia, och att uppmuntra dem att själva läsa på, och att göra det genom flera olika källor, kritiskt granskande. Lär en ung person kritiskt tänkande, och han/hon kommer aldrig att bli fast i vänsterns garn...

Anonym sa...

Föräldrar borde inte få barn med kommuniståsikter. Inte om de gör sitt jobb som uppfostrare och lär barnet sunt förnuft och kritiskt tänkande.
Lär barnen historia, matematik och kritiskt tänkande, så kommer de aldrig att fastna i vänsterns garn. De blir immuna mot argumenten som används för värvning.

Ekim Caglar sa...

Ska ni inte föreslå att man ska avrätta folk vänsteråsikter också? Det har högern gjort så framgångsrikt ändå.

Frankie sa...

Herrejävvlar. Historielöshet var det ja. Är du på riktigt?

Anonym sa...

Även som sosse så blir man pinsamd berörd av att läsa Sofie Wiklunds ledare. Jag hoppas hon är sommarvikarie, men i så fall bör DD se över sina rekryteringsrutiner.