3 oktober 2005

Konsten att missförstå

Den 19 september skrev Mauricio Rojas (fp) en debattartikel i DN med anledning av skottlossningen mot polisstationen i Södertälje. Rojas ville att invandrarna borde se till sitt eget ansvar för lagarnas upprätthållande i Sverige istället för att sätta etnisk lojalitet i förrummet. Rojas uppmanade invandrarna att ange sina landsmän om dessa var på väg att begå kriminella handlingar.

Repliken från Sydsvenskans ledarredaktion kommer dagen efter den 20 sep (ej på webben) där de kallar folkpartiet för Tjallarpartiet och anklagar Mauricio Rojas för att medverka till ett ”kallare samhällsklimat”, en slutsats som jag i alla fall hade svårt att svälja.

Idag svarar Mauricio Rojas i Sydsvenskan och fortsätter att hålla sig till saken, dvs sin egen debattartikel om våld och grov kriminalitet och ställer en berättigad fråga till Sydsvenskan ledarredaktion:

"Tjallare är ett föraktande ord som i den undre världen betecknar samarbetet med polisen och en bristande lojalitet förbrytarna emellan. Hur kan en seriös tidning använda ett sådant begrepp för att stigmatisera en av våra mest grundläggande medborgerliga plikter – att tillsammans med polisen och andra se till att vårt samhälle inte blir ett maffiavälde – som om det vore ett brott?"

Istället för bemöta Rojas väljer redaktionen att snoppa av honom enligt följande:

"Hade Mauricio Rojas läst ledaren med öppna ögon hade han märkt att ”obehaget” främst handlade om att angiveriet inte är någon ny tanke i folkpartiet: I valrörelsen 2002 sade fp-ledaren Lars Leijonborg att han skulle ringa polisen om han visste att en partimedlem gömde en flykting. Det nämner inte Rojas. Vi förstår honom."

Vad vi ser här från Sydsvenskan tillhör kategorin klassiska retoriska tjuvknep. Rojas får inte några som helst svar från ledarredaktionen. Istället hänvisar Sydsvenskan till ett tre år gammalt uttalande från en helt annan person - Lars Leijonborg – i en helt annan fråga! Som om Rojas artikel handlade om att gola på dom som gömde flyktingbarn som hotades av utvisning! Han pratade faktiskt om skottlossning mot polisstationer och villainbrott men detta bekymrar inte Sydsvenskan. Istället väljer Sydsvenskan att missförstå vad Rojas pratar om och blandar detta med lite guilt by association. Det är inte vackert.

Nu i helgen sprängdes återigen människor i bitar på Bali i nya terrordåd. Om terrorister skulle utse Köpenhamn till nästa mål för självmordsattentat och uppgifter om detta skulle läcka ut till media, låt oss hoppas att polisens möjligheter att förhindra ett nytt vansinnesdåd inte är avhängigt av Sydsvenskans präktiga ledarredaktion.

Dom vill nämligen hellre se att brott begås än att tipsa polisen. Att ange grovt kriminella personer bidrar ju till ett ”kallare samhällsklimat.”

2 kommentarer:

Johan L sa...

är det sydsvenskans nye politiska chefredaktör som ligger bakom denne intellektuella ohederlighet månne..?

Anonym sa...

Mitt i prick respons från Mauricio Rojas och din kommentar träffar klockrent. Sydvenskan missar kärnfrågan med en mil. Avsiktligt naturligtvis och oerhört osympatiskt.